Monokrom Stili Nedir?

Monokrom stili
Evinizi Yeniden Dekore Edin

İlk olarak monokrom nedir, bunu anlatarak başlayalım. Monokrom, tek bir rengin farklı tonlarını kullanarak oluşturabileceğiniz stilin adıdır. Tek renk stilini vurgulayan bu dekorasyon, iç mekandaki tüm unsurların birbiri ile uyum içinde olması gerektiğini savunur. Her bir ürün diğerini tamamlar, diğeri ile uyum içindedir. Ayrıca dağınık bir görünümü ortadan kaldırmak için de etkili bir yöntemdir. Monokrom stilinde iç temel renk vardır: Siyah, beyaz ve gri. Diğer vurgu renkleri ise açık mavi, yeşil, açık pembe ve bronzdur. Tabii ki bu renkler arasındaki seçim evinizin tarzına ve sizin zevkinize bağlıdır. Ama zıt renkleri kullanmadan, aynı renkleri ya da tonları kullanacağınızı düşünerek bir renk seçmeniz önemli.

Temel olarak monokromu bu şekilde tanımlayabiliriz. İç mekanları tarz, havalı ve zarif göstermek için siz de monokrom stili tercih edebilirsiniz.


Renklerine Göre Monokrom Stili

Evde şık bir dekorasyon oluşturmak için hangi renkleri kullanacağınıza karar veremediyseniz ya da hangi renklerin monokrom stilinde daha uyumlu olacağından emin değilseniz yazımızın devamına göz atabilirsiniz!

Beyaz & Bej Monokrom

Monokrom stili
Tonlara Göre Ev Dekorasyonu

Bej ve beyaz, özellikle sade tarzı sevenler için en uygun renklerdendir. Bu renkleri monokrom stilinde kolaylıkla kullanabilirsiniz. Mesela yatak odalarında ya da salonlarda bu renklerin kullanım alanı oldukça geniştir. Yatak odasında beyaz rengi kullanmak istediğinizde hafif kirli beyaz da denen tonları kullanabilirsiniz. Yastıklar, yatak örtüleri, perdeler, abajurlar gibi detaylarda beyaz ve tonlarını kullanarak hoş bir ortam oluşturabilirsiniz. Ayrıca ahşap parçalar ile mesela ahşap karyola, dolap gibi parçalar ile beyaz rengi tamamlayabilirsiniz. Salonda da kitaplık, koltuk, halı gibi ürünleri beyaz ve bej tonlarında seçerek dekorasyonunuzu tamamlayabilirsiniz.

Yeşil Monokrom

Monokrom stili
Farklı Renklerde Dekorasyon

Rahatlatıcı ve enerjik renklerden biri de yeşildir. Özellikle yatak odasında yeşil rengi kullanarak evinizin dekorasyonunu yenileyebilirsiniz. Tablolar, örtüler, bitkiler, mobilyalar… Yeşil tonlarda pek çok ürün seçebilirsiniz. Evinde zarif ve modern bir görüntü isteyenler için yeşil renk oldukça hoş bir seçenektir. Hem dekorasyonun temelinde hem de aksesuarlarda yeşil renge bir şans verebilirsiniz.

Gri Stil

Monokrom stili
Evinizi Yeniden Dekore Edin

Gri renk özellikle salon ve yatak odası gibi alanlarda sık sık tercih edebileceğiniz renklerden biridir. Koltuklar, sandalyeler, yatak odası mobilyaları… Gri tonlarda ürünler ile bu alanları farklılaştırabilirsiniz. Koyu gri ortama daha derin bir görüntü katarken açık gri ise rahatlatıcıdır. Siz de kendi sevdiğiniz gri tonları ile evinizi değiştirebilirsiniz.

Sarı & Kahverengi Monokrom

Monokrom stili
Ev Dekorasyonunda Monokrom Stili

Eğlenceli renkleri sevenler içinse sarı ve turuncu renkler en iyi seçeneklerdendir. Sarı, turuncu, kahverengi tonlarını bir arada kullanarak hoş bir dekorasyon oluşturmanız mümkün. Hem modern hem klasik tarzları karıştırarak minimalist bir dekorasyona imza atabilirsiniz.

Evde Monokrom Stili Oluşturmanız için Öneriler

Bu stili denemek isteyenler nereden başlaması gerektiği konusunda kararsız olabilir. Merak etmeyin, biz buradayız! Eğer odanızda uyumsuzluk görüyorsanız ya da evinizi yeniden dekore etmek istiyorsanız farklı dekorasyon stillerini deneyebilirsiniz. Monokrom stili ile de evinizdeki şıklığı ve estetiği yakalayabilirsiniz. Tek renkli dekorasyonu evinize uygulamak için de birkaç adımı uygulama yapabilirsiniz:

Monokrom stili
Yeni Nesil Ev Dekorasyonu
  • İlk olarak duvarları boyayarak işe başlayabilirsiniz. Monokrom stilde duvarların da eşyalarınız ile uyum içinde olması gerekir. Duvarları tek renk boyayarak ya da duvarlara vurgular ekleyerek evinize ilk dokunuşu yapabilirsiniz. Monokrom stil için seçeceğiniz rengi belirlemek burada önemli bir adımdır. Seçtiğiniz rengin bütün bir evin hakimiyetini belirleyeceğini unutmayın. Hem kendi tarzınızı yansıtan hem de evinize uygun olan bir renk seçin.
  • Evinizde yaratmak istediğiniz ambiyans da oldukça önemli. Daha canlı bir ortam mı oluşturmak istiyorsunuz yoksa daha sade mi? Buna göre bir renk seçip eşyalarınızı da buna uygun alabilirsiniz. Eğer sade bir hava yaratmak istiyorsanız beyaz, bej gibi tonları tercih edebilirsiniz. Renkli bir ortam istiyorsanız da sarı ve turuncu gibi canlı renkleri seçebilirsiniz.
  • Monokrom stilde az eşya kullanmak da önemlidir. Eğer çok fazla eşya alırsanız ve hepsi aynı renkte olursa boğucu bir ortam da oluşması mümkün. Minimalist bir tarzda, az eşya ile ortamınızı oluşturabilirsiniz.
  • Özellikle mobilya ve halı seçimi yapacaksanız bu seçimi yaparken desensiz modelleri seçmeniz daha etkili bir dekorasyon oluşturmanızı sağlar. Monokrom dekorasyonda desensiz tasarımlar her zaman daha kullanışlıdır.
  • Ahşap malzemeler de monokrom stilde oldukça önemlidir. Bu tarz malzemeleri dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Hangi renkte bir dekorasyon oluştursanız oluşturun ahşabı kullanabilirsiniz.
  • Aksesuarlar da monokrom dekorasyonda önemli bir yere sahiptir. Kırlentler, şamdanlar, tablolar gibi aksesuarlara dekorasyonunuzda yer verebilirsiniz.
  • Bitkiler de yine bu dekorasyon stilinde yer verebileceğiniz ögelerdendir. Ortama ferahlık ve canlılık katan bitkiler ile farklılık oluşturabilirsiniz.

Bu detaylara göre ürün seçimi ve eviniz için boya seçimi yapabilirsiniz. Ayrıca detaylarıyla renklerine göre monokrom stil oluşturmanın ayrıntılarına da bakabilirsiniz.